Gör en månadsbudget för att klara alla utgifter 2020-09-08

Oavsett lön kan det vara svårt att ha koll på månadens utgifter.  Men det finns några knep som gör det lättare att hålla koll på vart kronorna går. 

Saker du köper varje dag - kan kosta dig mycket på helt ett år

Så lyder det kända ordspråket. Stämmer det tycker du? Saker du köper varje dag får stor inverkan på din ekonomi på ett helt år, även om det just där och då kan kännas som småpengar.

Om du till exempel är rökare och köper ett paket cigaretter varje dag för 62 kr är det över 22 630  kr som går upp i rök på ett helt år. 

Vissa utgifter är mer nödvändiga än cigaretter, men att äta dagens rätt på restaurang varje arbetsdag kostar också omkring 20 000 kr om året. En sak som blivit dyr på senare år är tuggummin och kaffe. Om du varje dag köper tuggummi och en hämtkaffe blir det 18 000 kr på ett helt år, en månadslön efter skatt för många svenskar.

Du kanske har möjlighet att spara in en bilresa om dagen, många tar bilen i onödan utan att tänka på det. Om du sparar in 5km per dag blir det en årsbesparing på cirka 20 kr om dagen, eller över 7 000 kr om året.

Kanske känns tillvaron lite tristare om du ska dra in på restaurangbesök, kaffe och tuggummi exempelvis men fundera gärna på vad du istället kan göra för pengarna du sparar. Kanske räcker det till den där resan du velat åka på?

Det är inte de stora inkomsterna man blir rik av, det är de små utgifterna som gör det.

Arkivera